Digitale Didactiek
De ontwikkeling van het gebruik van ICT in het onderwijs heeft een hoge vlucht genomen die de komende jaren nog verder zal stijgen. In Digitale Didactiek worden er stappen gezet om docenten uit te rusten met didactische en praktische competenties om in hun onderwijs overweg te kunnen met de mogelijkheden die ontwikkelingen als flipping, mediawijsheid en digitaal toetsen bieden.
Hoe ziet het project eruit?
Scholen maken bij de start hun eigen plan. Waar wil ik heen met mijn school, hoe kan ik daarbij Digitale Didactiek gebruiken en wat heb ik nodig om dat succesvol te kunnen doen? In Digitale Didactiek wordt aan docenten van deelnemende scholen een opleidingstraject aangeboden voor e-coaches en voor ict-innovatoren. Een e-coach zorgt op een school voor praktische begeleiding, bijvoorbeeld als een vakgroep aan de slag wil met een bepaalde aanpak op het digitaal didactische vlak en daarbij hulp nodig heeft. De ict-innovator heeft in de school, op het niveau van de schoolleiding, een adviserende rol. Het opleidingstraject is nieuw en wordt na de ontwikkelfase aangeboden aan lerarenopleidingen.
Daarnaast wordt elke school in staat gesteld om tijdens het project stappen te zetten om de eigen ambities te realiseren.
Wat levert Digitale Didactiek op?
Docenten krijgen de gelegenheid om zich te professionaliseren op het vlak van Digitale Didactiek. Scholen benutten Digitale Didactiek om in hun ontwikkeling stappen te zetten.
Welke scholen van Platform Rijnstreek doen mee?
In de periode 2013 t/m 2016 wordt Digitale Didactiek in de Rijnstreek op de volgende scholen uitgevoerd:
Bonaventura Leiden (Burggravenlaan en Schoolbaan)
Da Vinci College Leiden (Kagerstraat, Lammenschans en Leonardo)
Fioretti College Hillegom
Fioretti College Lisse
De Goudse Waarden Gouda (vmbo)
Northgo
Rijnlands Lyceum Sassenheim
Scala College Alphen a/d Rijn
Schoonhovens College Schoonhoven (Vlisterweg)
Stedelijk Gymnasium Leiden
Teylingen College Duinzigt
Teylingen College KTS
Teylingen College Leeuwenhorst
Visser 't Hooft Leiden, Leiderdorp en Rijnsburg
Digitale Didactiek wordt uitgevoerd samen met de regio's Rijnmond en Rotterdam.
Projectleider
Projectleider van Digitale Didactiek is Peter van der Zwaal.
Voor meer informatie mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Halverwege
Het programma van Platform Rijnstreek voert projecten uit voor de ontwikkeling van docenten in verschillende fasen van hun loopbaan. Het project Halverwege is bedoeld voor leraren die al langere tijd in het onderwijs werken en die een impuls willen geven aan hun loopbaan en professionele ontwikkeling. Halverwege is een training die past binnen het vitaliteitsbeleid dat scholen in het kader van integraal personeelsbeleid uitvoeren.
Hoe ziet het project eruit?
Scholen maken een analyse van hun personeelsbestand en selecteren een groep van zo'n 12 docenten voor deelname aan het project Halverwege. Onder begeleiding van professionele, ervaren trainers van De Goudse Waarden volgt de groep gedurende een half jaar workshops en intervisiebijeenkomsten. In het traject staan begrippen als ontmoeting, bewust worden van persoonlijke kwaliteiten, vertraagde tijd, reflectie, eigen keuzes en de professionele wens voor de toekomst centraal.
De school zoekt tevens twee docenten die gaan meedoen aan Halverwege én parallel een train-de-trainer traject volgen van vijf maanden. Deze aspirant-trainers kunnen daarna op hun school zelf Halverwege uitvoeren. Het train-de-trainer traject wordt in de Rijnstreek tweemaal uitgevoerd voor een groep docenten van deelnemende scholen.
Wat levert Halverwege op?
Docenten die meedoen aan Halverwege doen nieuwe inspiratie op waarmee zij hun loopbaan vervolgen. Zij maken een persoonlijk ontwikkelingsplan waar de schoolleiding zich aan committeert. De kans op uitval onder oudere docenten wordt verkleind.
Welke scholen van Platform Rijnstreek doen mee?
In de periode 2013 t/m 2016 wordt Halverwege in Rijnstreek op de volgende scholen uitgevoerd:
Andreascollege Katwijk
Bonaventura Leiden (Boerhaavelaan en Burggravenlaan)
Da Vinci College Leiden (Lammenschans)
Fioretticollege Hillegom en Lisse
Goudse Waarden Gouda (vmbo)
SG Leo Vroman Gouda
Rijnlands Lyceum Sassenheim
Schoonhovens College Schoonhoven (Vlisterweg)
Teylingen College (Duinzigt Oegstgeest)
Projectleider
Jos Berg van De Goudse Waarden is projectleider van Halverwege.
Voor meer informatie mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De Startende Leraar
De begeleiding en professionalisering van startende docenten is een belangrijk onderdeel van personeelsbeleid. De ontwikkeling van startende leraren tot ervaren beroepsbeoefenaars noemen we inductie. Scholen doen nu al veel aan begeleiding van docenten die net van de opleiding komen. In het project De Startende Leraar wordt deze begeleiding uitgebreid tot een meerjaren-inductieprogramma, dat inspeelt op de behoefte van elke docent (maatwerk). Het programma daarvoor wordt ontwikkeld door de lerarenopleidingen in nauwe samen-werking met de scholen.
Hoe ziet het project eruit?
Scholen krijgen in De Startende Leraar ruimte de begeleiding van docenten uit te breiden en op maat in te richten. Tevens wordt die begeleiding verder geprofessionaliseerd. Er worden daarvoor specifieke "BOS"-cursussen georganiseerd. Bij de opleiding van Bossen en het uitvoeren van de begeleiding wordt gebruik gemaakt van het inductieprogramma dat in de periode 2014-2015 voor de inductiefase wordt ontwikkeld.
Wat levert De Startende Leraar op?
Startende leraren krijgen door de begeleiding op maat de kans zich verder te ontwikkelen. Het risico op uitval van starters wordt door professionalisering van de begeleiding verkleind.
Welke scholen van Platform Rijnstreek doen mee?
In de periode 2013 t/m 2016 wordt De Startende Leraar in de Rijnstreek op de volgende scholen uitgevoerd:
Bonaventura Leiden (Boerhaavelaan en Mariënpoelstraat)
Da Vinci College Leiden (Kagerstraat, Lammenschans en Leonardo)
Fioretticollege Hillegom en Lisse
Goudse Waarden Gouda (vmbo en lyceum: havo)
Northgo Noordwijk
Rijnlands Lyceum Sassenheim
Schoonhovens College Schoonhoven (Vlisterweg en Plesmanstraat)
Teylingen College (Duinzigt Oegstgeest, KTS Voorhout en Leeuwenhorst Noordwijkerhout)
Projectleider
Projectleider van De Startende Leraar is Niels de Bruin van het Fioretti College.
Voor meer informatie mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Combitraject (gestopt m.i.v. juni 2014)
Om het aantal academici (in opleiding) voor de klas te vergroten, heeft Platform Rijnstreek in de afgelopen jaren succesvolle pilots uitgevoerd met groepen studenten die de educatieve minor volgden. Om deze studenten tijdens hun masterfase de kans te bieden betrokken te blijven bij het onderwijs bieden scholen arrangementen aan in deze periode. De opzet is dat daarmee de kans wordt vergroot dat studenten zowel hun vakmaster als hun educatieve master halen.
Hoe ziet het project eruit?
Scholen bepalen welk type arrangement er in het komende jaar mogelijk is. Het kan gaan om vervanging (bijvoorbeeld bij zwangerschap) of begeleiding van leerlingen bij een project en/of bij profielwerkstukken. Vervolgens wordt er een match gemaakt met studenten (die in hun bachelorfase de educatieve minor hebben gevolgd) van Universiteit Leiden en Delft.
Wat levert het Combitraject op?
Scholen krijgen jonge studenten in huis met veel vakinhoudelijke kennis en een (beperkte) bevoegdheid. De studenten krijgen de gelegenheid het halen van hun vakmaster te combineren met het opdoen van onderwijservaring en het halen van hun educatieve master.
Welke scholen van Platform Rijnstreek doen mee?
In de periode 2013 t/m 2016 zou het Combitraject in de Rijnstreek uitgevoerd op het Rijnlands Lyceum Sassenheim samen met de regio Rijnmond. De animo van studenten bleek echter te laag voor dit project. Bovendien is de arbeidsmarktsituatie gewijzigd door de daling van vacatures. In juni 2014 is derhalve besloten om te stoppen met dit project in de regio Rijnstreek.